>[ gambar ] Kisah anak kecil pembuat batu bata yang rela melepaskan ‘dunianya’ untuk membantu orang tua

>

Kecekalan

kegigihan
membantu ayahnya di tengah panas terik
tersentuh
inilah kehidupan
dunia kanak-kanak yang dirinduinya
inilah gambaran betapa susahnya berada di negara Malaysia yang sangat bertuah ini…..di negara luar.. seperti Indonesia kehidupan rakyatnya sangat susah.. anak kecil yang sebesar itu sanggup membantu ayahnya membuat batu bata….
menurut keterangan dua orang bibik yang menjaga dan menguruskan( semasa saya keluar bertugas) ayahanda saya…di negara berkenaan, ( yang miskin) beliau hanya makan nasi seminggu sekali kerana tidak mampu untuk membeli beras…
setinggi2 penghargaan dan terima kasih pada abang Edy ( borak kosong)... gambar di atas saya copy daripada blog dia.. minta izin nyaaa abang Edy….

About these ads

12 Responses to “>[ gambar ] Kisah anak kecil pembuat batu bata yang rela melepaskan ‘dunianya’ untuk membantu orang tua”

  1. >saya bersyukur tinggal di malaysia. . walaupuun saya ader sedara lagi di INDONESIA

  2. >mereka di malaysia patut bersyukur…

  3. >issshh kesiannnyer budak tuh, tersentuh hati keibuan saye, tapi tu la lumrah kehidupan :((

  4. >bagusnya budak tu tp at the same time feel pity pade dia yg dah kena bersusah susah dari kecik…=((

  5. >sedih bila tgk diorg..klu kt rasa susah, ada lg owg yg lg susah dr kt…bersyukur apa yg ada…

  6. >Anak buah aini pun xtau nak berdikari wat kerja macam nie…

  7. >Assalamualaikum. I've been to Indonesia few years ago. Kisah ni satu benda yg sgt common di sana. Diorang main badminton mggunakan buku, xmampu nak beli raket. Pengemis dijalanan berebut tempat tidur. Yang lemah disepak terajang dan terpaksa berpindah ke tempat lain. Kanak2 dipergunakan utk mengemis oleh seorang remaja perempuan. Duit berjaya dikumpul penuh satu bekas. Yg diberi pada budak2 tu hanya berapa rupiah aje. Xsmpai RM0.50 pun. Benda ni berlaku di depan mata saya sendiri. Perlu pergi ke sana bawa anak2 yang terbiasa hidup senang. Baru diorang akan buka mata yang hidup ni ada give & take. Pengajaran untuk semua.

  8. >Sedihnya.. Tapi ada juga segelintir rakyat mereka yang masih ingin bermusuhan dengan kita walaupun negara kita selalu bersimpati ke atas mereka.

  9. >bersyukur malaysia masih aman

  10. >semoga kisah ini menjadi iktibar kepada kita semua..

  11. >Menyeru semua Sukarelawan malaysia menyertai R.S.M (Remaja sukarelawan Malaysia) di Facebook Community Page.http://www.facebook.com/pages/Akar-Serumpon-RSM/164980373555346Sila tekan butang like dan tinggalkan komen anda di wall kami …Akar Serumpon R.S.M adalah badan sukarelawan yang baru bertapak di malaysia dan sedang mencari ahli yang boleh menyumbang dari semua segi ..Kami hanya inginkan idea dan pandangan anda demi malaysia yang lebih aman. Perhatian anda sangat dihargai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: