>Derita bayi jantung di luar badan

>

GAMBAR ini menceritakan segalanya. Koh Jun Hao perlu dibedah 20 kali untuk menutup organ jantungnya yang terletak di luar tubuh menerusi pembedahan.

JOHOR BAHRU – Sukar dipercayai apabila seorang bayi lelaki comel dilahirkan dalam keadaan organ jantungnya terletak di luar tubuhnya sendiri.

Itulah takdir Koh Jun Hao yang kini berusia 14 hari apabila organ jantungnya terletak di dada, bukan di dalam tubuh sebagaimana kebiasaan.

Lebih menyayatkan hati, bayi berkenaan memerlukan 20 kali pembedahan bagi membolehkan jantungnya itu ditutup dengan kulit tiruan.

Bapanya, Koh Guan Siang, 33,berkata, anak keempatnya itu dijadualkan menjalani pembedahan pertama bulan ini di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Meskipun segala perbelanjaan untuk pembedahan menggunakan tabung bantuan perubatan HKL namun menurut Guan Siang, banyak kos lain yang perlu ditanggungnya.

Menurutnya, rawatan susulan Jun Hao terutama bagi kos susu khas dan ubat-ubatan yang perlu dimakan setiap hari amat tinggi.

Beliau menganggarkan kos itu kira-kira RM3,000 sebulan yang terpaksa ditanggung olehnya semasa bayinya itu dirawat di HKL.

sumber: kosmo online 08hbApril 2011

35 Responses to “>Derita bayi jantung di luar badan”

  1. >ya Allah..tak sanggu nak nengok baby yg baru 14 aari kena bedah banyak kali..kita yg besar ni pon tau ckit, apatah lagi budak kecik…terseksa plak rasanya..hope baby tu chat2 ajer..

  2. >ya allah..kesian bayi tue.. harap family dia dapat bersaba..

  3. >kesiannye tengok.. heran jugak doc x detect awal2 kalau ade pertumbuhan yg xsempurna pd baby masa dlm perut lagi kan.. takdir tuhan.. hmm

  4. >SubahanaAllah =,=tak tau nak ckp apa..spechless!

  5. >cian nya baby ni….bru sja mnkmati kindhan dunia sda mnangung derita…wlupn baby ni x bleh mulahkan apa yg d rasanya tpi mlalui tngisan kita bleh mmahaminya…

  6. >cian nya baby ni….bru sja mnkmati kindhan dunia sda mnangung derita…wlupn baby ni x bleh mulahkan apa yg d rasanya tpi mlalui tngisan kita bleh mmahaminya…

  7. Catatan ini telah dibuang oleh pengarang.

  8. Catatan ini telah dibuang oleh pengarang.

  9. >sedihteringat arwh=(

  10. >YA ALLAH. baru 14 hari kott. kesian sgttttttttt ;'(

  11. >subhanallah..ni lah kuasa Allah…

  12. >dugaan besar buat family budak ni…apetah lg budak tu sdiri…syukur Allah jadikan diri ini sihat dan normal…Alhamdulillah~

  13. >cian sgt ngok by nie…;(

  14. >Ya Allah..kesiannya baby tusemoga dy x apa2..

  15. >semoga bayi ni berada dalam keberkatan Allah..meskipun….dia bukan Islam..

  16. >Ya Allah… kesiannyer.. istimewa sungguh adik ni..Bimbang la tengok jantung dye tu.. takot terkeluar…

  17. >DaKCoMeLeSs,ya..sangat kesiannya….

  18. >putryteya,kecik2 dah terima dugaaan yg hebat ini..kesiannya..

  19. >*cik cilipadi_hafizah*,terima kasih singgah sini…

  20. >sAsyA,sangat kesian…

  21. >Syeda Candolly,baby besar tu..memang tersiksa..menaggung semua tu

  22. >manueng,sangat kesian…

  23. >najihatussolehah,semuanya ketentuanNya belaka..

  24. >ayaa alyy,memang baru 14 hari….kesiannnya..

  25. >Miss Ran,terima kasih komen di sini..

  26. >wawa salwa,sangat kesian baby ni..

  27. >syuwai,dugaaan yg perit..

  28. >Si DauN CeRi,sangat kesiannyaaa

  29. >qucachahir,y ..harap2 mcm tu laaa

  30. >CintaZulaikha,kita yg dewasa ni pun bedah pun sakit..ni baby..

  31. >semua aturan dari DIA. ada hikmahnya.

  32. >20kali? ya allah, sian nye baby tu.

  33. >Ya Allah… Kesiannya pada bayi ini.. Nauzubillah hi min lazim… Semoga satu keluarga dapat menempuh dugaan yang besar ini..

  34. nauzubillah..kesian kat baby ni kan..smuga semua nye slmat..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: