Wajah Chubby Lebih Awet Muda


Rami perempuan yang beranggapan bahawa tubuh ramping akan membuat mereka nampak lebih muda. Namun, hasil kajian terbaru malah bertentangan dengan itu. Disebutkan, perempuan berusia di atas 40 tahun akan terlihat lebih muda apabila memiliki wajah yang chubby.

Kesimpulan itu didapati setelah para peneliti membandingkan 186 pasang orang kembar identiti. Ditemukan, penambahan berat badan pada perempuan boleh membuat mereka terlihat lebih muda empat tahun.

Ketua kajian ini Dr Bahaman Guyuron berkata, “Penampilan seseorang boleh dipengaruhi genetik dan faktor lingkungan.” Kerana orang kembar identiti memiliki penampilan serupa, maka untuk memperkirakan usia mereka boleh dilihat dari faktor eksternal seperti gaya hidup. Untuk itu, peneliti lalu mengalkulasikan indeks massa tubuh setiap pasangan kembar.

“Mereka yang memiliki indeks massa tubuh yang lebih malah terlihat lebih muda dua-tiga tahun. Ini ditemukan pada perempuan berusia 40 tahun ke atas,” kata Guyuron seperti dikutip The Telegraph.

“Semakin banyak lemak di wajah, terutama di pipi, Anda akan semakin mendapatakan wajah lebih muda,” kata Rajiv Grover, konsultan bedah plastik di Secretary of the British Association of Aesthetic Plastic Surgery. “Sebaliknya, diet berlebihan yang menyebabkan wajah menjadi cengkung akan membuat penampilan nampak lebih tua.”

Terlebih, jelasnya, bagi mereka yang menjalani diet secara tidak konsisten hingga tercipta efek yo-yo. Tak hanya akan membuat lemak di wajah hilang, tapi juga membuat kulit yang tadinya meregang menjadi mengendur kemudian meregang kembali sehingga garis wajah di hidung dan mulut serta rahang akan terlihat lebih jelas dan tampak seperti kedutan. Maka itu, bersyukurlah mereka yang berwajah chubby! (Pri/OL-06)


sumber: borak kosong


25 Responses to “Wajah Chubby Lebih Awet Muda”

  1. ada betulnya..mgkin sebab tu la ramai orang asyik suntik botox je..sbb nak bg montok sana sini..beruntung org yg chubby..takyah suntik2..

  2. alamakkk yerr kerr ni?nak kene tambah berat bdn ni.hehe.

  3. Orang yang mempunyai muka 'baby face' pun lambat nampak tua.

  4. lepas ni ramai la yg dok naikkan berat badan sebab nak nampak muda. hihi

  5. untunglah org yg chubby….cam nie kena tambah berat badan, supaya nmpk muda sentiase…huhuhu..:)

  6. tapi kalau ambil gambar nampak terlampau berisi sangat bahagian mukamata, hidung dan mulut kecik sangat2

  7. lepas ni jatuhlaa market si kering..

  8. owhh.. kena tmbh berat bdn lah eh.. hehe

  9. huh..kena simpan aset saya nih..haha

  10. setuju.. sebab jika kurus sgt, kedutann akan lebih ketara. cuma jgn gemuk sgt. tak sama kurus di usia 17 & 37… ishhh… lagi 2 tahun je nak 40 ni.

  11. setuju….rasa perbezaab muka bila badan kurus n berisi…dlu masa bdn sedikit kurus muka cengkung..pastu nampak mcm tua sgt..skrg bila bdn berisi…rmai kata saya awet muda…

  12. betul la..muka sy yg tembam ni wat sy nampak 5thn lbh muda..kui3 (mcm perasan je..:p )

  13. EedaFizZ,hehehe….tak pe perasan pun takpe

  14. OKED chokelat,hehehe..setuju ek.?

  15. Adzrien Shoppe,mcm tu lak ke.?kalau kurus memang cepat nmpk kedutan?

  16. Qaseh mYra,simpan..jgn x simpan..

  17. mizz_aainaa,jgn terlebih berat dah laa..mizz

  18. stiletto ungu,hehehe..jgn ckp mcm tuu

  19. :: Princess MOMOY,kalau terlampau temban pun x elok juga…nanti mcm2 penyakit yg datang

  20. Terbang Bersamaku,heheh..memang untung

  21. Syazana Aziz,hehehe..mesti tuu

  22. Kunang-Kunang,betul tu puan…

  23. echa takashimaya,betul…tambahlah sikit berat badan tuu

  24. Nurain,bab2 suntik botox tu yg kurng berkenan..

  25. nak muka chubby tp x nk bdn chubby…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: