Sebab-Sebab Perempuan Selalu saja Sakit Perut [ wanita kena tahu ni..]

Perut dibahagikan kepada 9 bahagian iaitu right hypochondriac, epigastriac, left hypochondriac, umbilical, right lumbar, left lumbar, right iliac, hypogastric, dan left iliac seperti di dalam rajah di bawah:

Pembahagian perut kepada kepada 9 bahagian

Perut juga boleh dibahagikan kepada empat bahagian iaitu right upper quadrant, left upper quadrant, right lower quadrant danleft lower quadrant seperti rajah di bawah:

Pembahagian perut kepada empat bahagian

Sakit pada setiap bahagian perut seperti yang dinyatakan di atas itu mempunyai pelbagai sebab yang berlainan. sleft lower quadrant pain seperti dalam rajah di atas.

Secara ringkas dan umumnya sebab-sebab popular yang menyebabkan sakit pada bahagian left lower quadrant pain/sakit pada bahagian kiri bawah perut adalah seperti berikut:

  1. Irrritable Bowel Syndrome (Simdrom irritasi usus)

Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan pada bahagian bawah kiri perut (pain in left lower quadrant abdomen) yang disertai oleh gejala-gejala seperti sembelit yang di selang-seli oleh cirit birit (alternating diarrhea and constipation), cramping pain, sakit yang minima (minimal pain), tidak demam (no fever).

  1. Diverticulitis (Jangkitan pada poket usus besar)

Ciri-ciri penyakit ini ialah demam, sakit pada bahagian bawah kiri perut, sembelit (constipation), nausea (rasa loya macam nak mumtah), mumtah (vomiting), kadang-kala terdapat darah pada air besar (blood in the stool).

3. Left ureteric calculus (batu karang pada bahagian kiri salur air kencing ureter)

    Sakit pada bahagian kiri bawah perut disertai oleh sakit ketika membuat air kecil, terdapat darah yang bercampur dengan air kencing (haematuria), dan boleh membawa kepada demam.

    4. Ulcerative Colitis (Inflamasi pada salur usus besar dan rectum)

    Penyakit ini dicirikan oleh demam yang rendah suhunya (low grade fever), sakit pada bahagian bawah perut, darah boleh didapati pada air besar (blood in stools), dan kadangkala kehilangan berat badan (weight loss).

    5. Ectopic pregnancy (kehamilan di luar rahim yang hanya berlaku pada wanita)

    Kedapatan fetus/bayi yang membesar di luar rahim yang biasanya berlaku pada tiub fallopio. Gejala-gejalanya juga terdiri daripada darah haid berhenti mengalir pada waktu yang sepatutnya (missed menstrual period) dan berasa sangat sakit pada bahagian bawah perut yang berlaku secara tiba-tiba.

    6. Pelvic Inflammatory Disease (Inflamasi pada organ pelvis pembiakan wanita)

    Inflamasi pada organ pelvis pembiakan wanita yang disebabkan oleh penyakit yang tersebar melalui aktiviti seks (previous sexually transmitted disease). Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan yang amat sangat pada bahagian bawah perut, demam,menggigil (chills), terdapat cecair yang keluar dari vagina (vaginal discharge), sakit ketika melakukan hubungan seks (painful sexual intercourse).

    Sumber

    1. A-Z Common Medical Symptoms, Answer Guide.

    2. Oxford Handbook of Clinical Diagnosis, 1st Edition.

    3. Davidson’s Principle and Practice Medicine, 20th Ed.

    4 Responses to “Sebab-Sebab Perempuan Selalu saja Sakit Perut [ wanita kena tahu ni..]”

    1. baca seapruh je .. tak larat nak baca full .. hehe .. anyway , nice entry .. :)http://amzarsyazani.blogspot.com/2011/08/tolong-aku.html

    2. wahhh…baru lah taw…

    3. nice entry..memang sgt2 berguna untuk kita..mohon share… t sy linkkan ke sini

    4. mcm2 ekh. baru cx tahu. tq for sharing!

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: