Kapal Nabi Noh Dan Terbelahnya Laut Merah Terlihat di Google Earth

Gambaran Google Earth saat Laut Merah terbelah oleh tongkat nabi Musa

Bahtera Nuh (Noah Ark) saat bumi dilanda banjir besar yang menenggelamkan manusia yang ingkar dengan Tuhan




Berbagai peristiwa penting yang tersurat dalam sejarah agama Samawi, baik Kristen dan Islam seperti ketika laut merah terbelah oleh tongkat Nabi Musa yang dikejar oleh bala tentara Fira’un juga momen ketika bumi tenggelam oleh air dan Nabi Nuh (Noah) selamat dengan perahu yang sudah dipersiapkan mampu dilihat di Google Earth.


Setidaknya itulah yang ada dalam benak fikiran seorang seniman yang membayangkan semua peristiwa itu terlihat dan tergambar dari foto satelit Google Earth. Adalah James Dive yang berusia 31 tahun asal Sydney Australia menggabungkan keahlian dan kemampuan corak grafik 3 Dimensi merancang karya gambar seni yang ada di Al-Kitab tersebut dengan visualisasi penampakan layaknya Google Earth.


Dive menggabungkan image (gambar) asli Google Earth dikombinasikan dengan hasil olah modifikasi grafik scene lainnya sehingga benar-benar seolah olah nyata dan hidup.

19 Responses to “Kapal Nabi Noh Dan Terbelahnya Laut Merah Terlihat di Google Earth”

  1. …sesungguhnya Quran itu benar…

  2. cukup menarik !!…

  3. ooo. cantik la. cool gler gambar mcm ni.

  4. wwoaaaahh!terpegun!🙂

  5. ingatkan betul2 tadi..hehetapi mungkin ini gambaran kabur tentang perkara yang berlaku pada satu masa dulu.

  6. subhanallah..betol la ni ye…dapat tgk gak akhrnye..

  7. sencik sekamar taknak bg link asal ke? bleh jenguk2x laman web asal…sbb cmane google earth leh amek gmba kejadian yg dah lame gile tu yek? kurius nih

  8. subhanallah…tak terbayang saya…

  9. aikk betul kah niii..

  10. speechlesskuasa allah tiada siapa dpt sangkal

  11. Ya Allah. first time cx tengok. Ya Allah .. tiba2 rasa sangat takut akan kekuasaan Allah.

  12. moga dia beriman

  13. Satu kebesaran Allah yang tiada tandingan-Nya..

  14. perghh..hebat betul kuasa Allah…jelas sangat benda yg berlaku

  15. Itu gambaran dia SK. Realitinya kakak rasa lagilah hebat tak terjangkau dek akal….

  16. klu betul subhanallah maha suci Allah

  17. kuasa Allah….sy pon dh penah merentasi laut merah…sesungguhnya…,byk perkara pelik berlaku ketika melalui laut merah ini……http://qhaaisrose.blogspot.com

  18. sungguh berusaha pemuda 31 tahun itu…:)…

  19. kepada yg kuries ke.. kepada yg ingat gambar ni betul ke, cuba baca ayat blog owner ni betul2.. gambar tu di edit dr gambar google earth bukannya google earth yg amik gambar camtu.. fake only.. imaginasi atris je ni..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: