[Pelik] Kura-Kura yang berumur 90 Tahun Akhirnya Lahirkan Anak Yang Comel

NEW SOUTH WALES – Setelah berusia 90 tahun, seekor kura-kura Galapagos betina melahirkan seekor bayi kura-kura yang sangat comel diberi nama NJ.

Uniknya, kerana si ibu sudah berumur uzur, sehingga ternampak perbezaan ukuran tubuh ibu dengan anaknya, NJ. Tubuh ibu kura-kura ini ukurannya 3000 kali lebih besar dari bayi comel NJ hanya berat 87 gram, sedangkan si ibu 256 kilogram

Menurut penjaga NJ dan ibunnya di kebun binatang Taronga Western Plains Zoo, New South Wales, Australia, NJ baru akan dapat menyamai besar ibunya setelah NJ berusia 30 tahun.

Kura-kura Galapagos dapat hidup hingga 100 sampai 150 tahun, kiranya NJ membesar menjadi besar ketika umur kita sudah habis. Walaupun begitu, di usia ke-30 NJ akan sudah mulai terlihat besar, ujar Jennifer Conaghan, penjaga NJ dan ibunya.

NJ sendiri belum diketahui berjenis kelamin jantan atau betina, oleh karenanya kura-kura mungil ini diberi nama universal, NJ. Demikian laporr Daily Mail

Kehadiran NJ pun telah lama dinantikan oleh pihak kebun binatang setelah sekian kali mencoba mengembang biakkan kura-kura berjenis Galapagos ini. Akhirnya setelah melakukan beragam cara, lahirlah NJ.Perkembangan NJ pun begitu diperhatikan.

Kita sangat berhati-hati semasa memberi makanan untuk NJ. Kura-kura Garapagos yang kami miliki responsif terhadap warna-warna cerah, bunga dan buah dapat dimakannya, seperti mawar, kembang sepatu, anggur dan semangka,kata Jennifer menerangkan.


sumber: klik sini

18 Responses to “[Pelik] Kura-Kura yang berumur 90 Tahun Akhirnya Lahirkan Anak Yang Comel”

  1. wah..hebat betul kura2 nie kan..=D

  2. dah tua pon ade hati nak berzina..hahaha

  3. kura2 bukan ke bertelur???

  4. maybe_garlic, ni kura2 pelik..

  5. ❀Hanim_RosLan❀,hahhahaa…

  6. Mizz ErMa,hebat la bapak kura2 tu juga..

  7. hahaha….comel jerk..

  8. tahniah kura-kura😀

  9. comelnya!.. ^^,teringin nak bela kura-kura comel tu..

  10. hahaha gmbr bapak kura2 tu xde ke??anyway cute nyeeeee anak dia.

  11. ♥ p a a n i ♥,bapak kura2 malu nak bergambar..hehehe

  12. Faaein Talip Roy,memang comel..:)

  13. kira kekuri,tahniah pada kura2 yg dah dapat membuktikan kejantannya..:)

  14. fara aieda,memang comel..sangat comel..:))

  15. comel la…kck plak tu…beganda2 kck dr saiz maknya…

  16. ziraziz,memang comel kura2 tu miss zira..:))

  17. Subhanllah. umur 90 tahun? anaknya sekecil 3k drp besar ibunya? Allahuakbar

  18. nampak dh tua sangat si kurakura pelik ni,.berkedut2,.hehe,.kite tua nanti camni la kot kan?.hehe..haihh,.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: