Archive for the ingin ke bulan… Category

bila aku tersasul……

Posted in ingin ke bulan... on October 1, 2010 by sekamarrindu2009

pandangan bumi di bulan semasa bulan purnama..betapa besarnya rahmat Allah kepada kita..

masa kecil saya selalu tanya abang saya….” bulan itu apa abang..?”… “matahari tu apa?” dan mcm2 lagi lah yang berkaitan dengan apa yang saya nampak..kalau abang tak mahu layan kerenah saya..saya akan pergi tanya ayah…ayah akan melayan semua pertanyaan saya..satu persatu…bila ayah jwab satu soalan..saya tanya lagi soalan lain..mcm tulah..perasaan ingin tahu membuak-membuak..
dari situlah minat terhadap sains, terutama sains angkasa mula tumbuh..mula bercambah..lebih2-lebih lagi apabila ayah membeli sebuah teleskop yang membolehkan saya melihat angksa lepas dengan mudah…setiap malam kalau ada masa terluang, saya pasti masuk ke dalam bilik tidur saya, buka tingkap dan dengan teleskop tulah saya meneropong bulan, ..itulah hobi saya…apa saja yang menarik pasti saya akan kongsikan dengan ayah dan abang..
itu kisah lama saya, namun, di saat di dalam kelas, beberapa hari yang lalu, semasa di dalam kelas sains di sekolah, apabila ada pelajar saya, bertanya…” what is the sun.?” What is the moon?” dan mcm2 lagi soalan pelajar ini tanya saya..kenangan lama itu kembali di ingatan.. aku agak terkejut dengan soalan tu..sebab tajuk Investigating The Earth and the universe, baru nak ajar ni..pelajar dah tanya mcm2….tak apa..cikgu akan jelaskan…
” the sun is the star at the center of the solar system and so much bigger than the earth..”..kita akan belajar nanti..
” what is the moon..?.. dengan selamba aku tersasul..menyebut “jantung bulan.” pelajar2 tergelak..dia orang ingat saya buat lawak la tu..” sebenarnya aku tersasul..tapi pandai la cover..hehe..
p/s:……rindu dan alhamdulillah….syukur