Archive for the kisah peribadi.. Category

kisah di plaza tol dan kisah berjumpa seorang gadis yang pelik…

Posted in kisah peribadi.. on May 30, 2010 by sekamarrindu2009

Standford Hotel -No.449, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur, Malaysia

Berjumpa dengan gadis yang pelik??…ishh..apa kebendanya tajuk entri aku malam ini…kisah ini berlaku semasa aku pergi Taklimat Pegurusan Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum 2 tahun lepas, di, Standford Hotel, yang terletak di Jalan Tuanku Abd.Rahman, di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Bekursus selama 3 hari, best juga, bukan saja dapat berjumpa dengan semua kawan-kawan sejawatan tetapi yg lebih penting minda dapatlah releks sikit…

Pihak jabatan pelajaran, ada menyediakan bas untuk membawa semua guru ke tempat kursus, namun, seperti biasalah, aku membuat keputusan untuk memandu kereta saja bersama 3 rakan aku. Biasalah..kalau tak bawa kereta, nanti masalah pula untuk keluar ronda-ronda kota raya Kuala Lumpur…
seperti yang dirancangkan, Cikgu Mohd Azalin meminta untuk memandu kereta aku, aku bersetuju memandangkan, jalan ke Standford Hotel, aku masih belum mahir sangat..

sebaik saja sampai di Plaza Tol Seremban, Cikgu Mohd.Azalin, biasalah menggunakan kad “touch n go” walaupun aku menghulurkan kad ‘touch n go” kepunyaan aku… Perjalanan diteruskan, seperti biasa, perjalanan lebih kurang 1 jam, akhirnya sampailah di Plaza Tol Sungai Besi.

Tiba saja di tempat Plaza tol, di Sungai Besi, dengan selamba kawan saya tadi, mengeluarkan kad kad touch n go nya tadi.. namun dengan tiba-tiba pekerja tol berkata ..kata-katanya sangat jelas..:
“Encik….minta maaf ya… ini laluan untuk pembayaran tunai.. touch n go laluan di sebelah sana..” kata-kata pekerja tol tu sangat mengejutkan aku dan rakan-rakan yg lain..

” Tadi, encik masuk ke tol, guna touch n go…jadi nak keluar pun perlu harus guna touch n go..” katanya dengan lembut..

” Ahhhhh…sudah keje… kereta begitu banyak dah bersusun di belakang kerete aku..menunggu untuk keluar membayar tol..” kata aku yg agak cemas.
” Hampir sepuluh minit kami tersangkut di Plaza Tol, bukan kerana jem, tetapi terpaksa keluar dari kereta untuk meminta kereta yg berada di belakang aku undur ke belakang.agar kete yang kami naiki itu boleh bergerak ke lalaun touch n go..
“Malunya aku..aduh…kenapa la kau salah masuk lorong Lin…aduhh..memalukan betul..”

Masa berlalu..kereta, lori di belakang kereta ku… dan banyak lagi yg kereta yang datang..biasalah plaza tol..mesti banyak keretanya..lebih2 lagi masa tu orang baru bailik kerja..

” Puan, minta maaf ya..minta tolong puan undur ke belakang..sebab kawan saya, tersalah masuk lorong pembayaran tol..” kata aku yg memangnya dah malu betull..
” Oooiiii…kamu ni orang mana? tak pernah datang KL ker???” mamat yang berada di kereta kedua melaung..aku dengan jelas dengar..”

” minta maaf…kawan saya tersilap masuk lorong…encik boleh tolong undur kereta..” aku sekali lagi bergerak ke kereta yang di belakang..”Hampir 15 minit jugalah…baru selesai, semua orang yg ada di Plaza Tol Sungai Besi memandang kami…semacam saja…
Bila melepasi Plaza Tol Sg.Besi, saya dan dua rakan guru tu, apa lagi..kutuk abis2 la..kes ini sangat memalukan aku.. tetapi Cikgu Mohd.Azlin, tergelak saja..sebab dia tahu, dia yang salah.. Tepat jam 6.00 petang, akhirnya kami sampai di tempat yang dituju..

Hari pertama berkursus, pada malam itu, seperti biasalah taklimat ringkas berkaitan dengan jadual yang akan kami perlu ikuti sepanjang 3 hari di hotel ini. Pegawai-pegawai dari jabatan pelajaran yg sporting sangat mengembirakan kami…berkursus janganlah tension-tension..relekslah…
Masa berlalu tiga hari berkursus terasa sekejap saja…sebelum bersiap-siap untuk pulang, check out aku didatangi oelh seorang gadis dalam likungan 20-an yang comel..tetapi pelik..:
“Assalamualikum….saudara..” kata gadis yang aku menoleh ke arahnya.

” Walaikummuslam… ya, kenapa?”

“boleh tolong saya…” katanya ringkas..

“tolong apa?” aku jwab ringkas saja..

” harap saudara boleh tolong saya…” katanya lagi
” InsyaAllah..kalau saya boleh tolong..saya tolong, .tolong apanya..?” ku mengulangi kata-kata sambil memberi mmeberi kunci bilik pada kawan ku untuk check out.
” tolong marah saya….” katanya..

“marah..?? kenapa pulak saya nak marah awak..? saya tak kenal pun awak..lagi satu, awak tak ada salah pun dengan saya., mana boleh marah..!” kata aku menjelaskan.

” apa masalah yang sebenarnya ini…”

” saudara …tolonglah marah saya, nak tampar saya pun saya rela..” kata nya dengan sungguh-sungguh.

” macam ni…..apa kata awak betenang..cakap perlahan-perlahan sikit..apa perkara yg sebenarnya yang berlaku ini.?” kata aku.

Pelik juga la..tiba-tiba minta suruh marah….

“tolong marah saya….kawan saya kata, saya keras hati..tak ada perasaaan..” katanya sambil cuba menunjukkan kepada seorang orang kawannya yang berada di tepi lobi hotel..

“tolong marah saya..sekarang.., tolonglah. saya nak tunjukkan pada dia yang saya tak keras hati..dan boleh menangis” kata gadis itu lagi.. Aku jadi serba salah…ish…. Dalam hati aku..gadis ni betul ke tak betul ni…
” awak…, macam ni… ini masalah awak dengan kawan awak tu..cuba selesaikan dengan cara baik..dan lagi satu..dalam Islam kita tak boleh nak marah orang, tak tentu hala.. maafkan saya.., saya tak boleh tolong awak.. selain daripada tu..InsyaAllah..mungkin boleh saya tolong..”

” awak…, selesaikanlah dengan cara baik…semua orang ada masalah…, memaksa saya marah awak tanpa sebab adalah tidak baik dan satu penghinaan pada pada maruah awak..diri awak..pergilah jumpa kawan awak tu..selesaikanlah dengan cara baik..” kata aku perlahan.


Kawan-kawan aku, dari jauh memerhati aku dengan wajah yang senyum-senyum, aku tahu apa yang dalam fikiran kau tu Lin, Zamil…dia orang ingat aku nak tackle gadis tu..perkara yg sebenarnya dia orang tak tahu..

Saya meminta diri, untuk beredar kerana sudah lambat, Sempat memandang wajah gadis tu, sepintas selalu..beberapa manik jernih membasahi pipinya. Aku terus melangkah tanpa menoleh lagi menuju ke tempat letak kereta…dengan seribu persoalan…mcm2 bermain difikiran.. entahlah…..
p/s: jaga diri baik-baik….semoga ceria dan happy di sana….

Advertisements